Art Buyers Live Longer

Start to collect

Waarom starten met verzamelen van kunst? Begin je daar bewust aan? Of sluipt het verzamelen langzaam je leven binnen wanneer je constateert dat je op zoek moet naar een leeg plekje aan de muur om die zoveelste litho op te hangen? Beslis je op een dag om net zoals je vrienden dat je maar eens kunst moet kopen? Ga je tijdens de kijkdagen van veilingen op zoek naar ontroering of naar een investering?

Drie grote redenen om kunst aan te kopen

Er circuleren jaarlijks miljarden in de kunstmarkt. Reden genoeg voor de grote consultants om deze markt te bestuderen. Uit hun analyses komen telkens drie grote drijfveren naar boven.

“The friendship between the viewer and a piece of art”, zo formuleren Gilbert & George de voornaamste reden om kunst te kopen. Krijg je de tranen in je ogen of kippenvel op je armen bij het zien van een kunstwerk, dan weet je dat er iets moois ontstaat. De emotionele reden is dé belangrijkste drijfveer om tot een aankoop over te gaan.

En jouw nieuwe vriend wil je uiteraard zo snel mogelijk delen met je andere vrienden. Dus zoeven er dagelijks stoefertjes rond op zoek naar hartjes en smileys in de grootste art club alias Instagram. Té oppervlakkig? Het blijft fantastisch om de grootste Basquiatfan Yusaku Maezawa  in een eenvoudige T-shirt en op sneakers naast zijn laatste aankoop van 110 mio USD te zien glunderen. Kijk mama wat ik gevonden heb? Het was een koopje! Kunst kopen is leuk en een mensengebeuren. Het sociale aspect is meteen de nummer twee om kunst te verzamelen.

Kunst mag je niet aanschaffen als investering maar enkel omdat je het mooi vindt. Dat kan goed zijn maar ik zou toch niet graag hebben dat de waarde van mijn impressionistisch schilderij inkrimpt door een plotse opmars van abstract expressionisme. En zijn die doorwinterde verzamelaars met bruiklenen en publicaties dan niet bezig met het opwaarderen van hun collecties? Toch wel want kunst en geld is een aantrekkelijk duo en reden nummer drie om kunst te kopen.

Tips uit de praktijk

Dat kunstverzamelaars ook langer en gelukkiger zouden leven kwam ik onlangs te weten tijdens de BAD-beurs in Gent. Ik ging in gesprek met kunstenaar Conrad, kunstverzamelaar Paul en galerist Kristof. Ben je nieuwsgierig naar hun ultieme tips voor startende kunstverzamelaars? Ontdek het in dit korte filmpje (3min.).


www.conradwillems.com

www.kristofdeclercq.com

Follow Paul Declercq on Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.