
Mindful food
On oktober 14, 2017 by GwenMesmerizing Selection, Peter Anton, eigen foto genomen op Tefaf
Razzle dazzle bij Candy Warhol
Is kunst verzamelen net zo verslavend als lekkere pralines? En is de betekenis van het kunstwerk net zo onvoorspelbaar als de vulling in je chocolaatje? You never know what you’re gonna get.
Peter Anton, 54 jarige Amerikaanse beeldhouwer, maakt grote pralines, stukken taart, chocoladehazen, donuts uit plaaster, hars, hout, enz. Door de popart-way van zijn sculpturen is zijn bijnaam terecht Candy Warhol.
Het leuke aan zijn werk is dat hij ter voorbereiding de echte lekkernijen in huis haalt voor een uitgebreide bestudering. Proeven, ruiken en ontleden tot hij het object door en door kent, maw. een mindful dissectie, maar dan een lekkere.
Zijn passie komt voort uit eerbied voor het voedsel dat we als vanzelfsprekend beschouwen. Zoetigheden werden vooral vroeger slechts op speciale gelegenheden bovengehaald. Nu zit het ingebakken in onze samenleving dat we op ieder uur van de dag onszelf kunnen trakteren op een zoete zonde. Door de uitvergrote sculpturen aantrekkelijk te maken wil hij de toeschouwers confronteren met hun eigen verlangens.
Craving for sugar
Zijn laatste nieuwe werken werden in het voorjaar 2017 getoond in de Unix Gallery in New York. Deze tentoonstelling, Sugatarium gaat nog een stapje verder en kaart de dunne grens tussen plezier en zelfvernietiging aan bij suikerconsumptie. Suiker fungeert als een verdovend middel waar mensen makkelijk naar grijpen in woelige en onzekere tijden. Een filosofische vulling dus van onze praline.
Antons werken bevinden zich in gerennomeerde kunstcollecties zoals die van Bill Clinton, Keith Richard, Nike, enz. Gelukkig zijn er kopers die niet aan de verleiding kunnen weerstaan om een piece of art te verwerven. Prijs?
Spaghetti bij the high society
Sculpturen van voedsel zijn echter niet nieuw. Claes Oldenburg, een ondertussen 88-jarige Zweeds-Amerikaanse kunstenaar wist in 1963 het publiek te verrassen met gigantische hamburgers. Hij wou dagelijkse gebruiksvoorwerpen en ook voeding, overgoten met een popart-sausje, voorstellen. Hij wil de toeschouwer even laten stilstaan bij de opbouw en complexiteit van deze evidente zaken. In onderstaand filmpje (twee minuten) krijgen we een blik achter de schermen bij de opbouw van een bijna 50-jaar oude sandwich.
Interesse in een gigantisch vork met spaghetti? In Chatsworth loopt er een veiling georganiseerd door Sotheby’s, genaamd American Pioneers. Het spaghettiwerk van Claes Oldenburg & Coosje van Bruggen is één van de vele werken die je kan gaan bewonderen in de prachtige tuinen rond het kasteel van mister Darcy.
Sotheby’s houdt ieder najaar een dergelijke openluchtveiling. Ik vind hun promofilmpjes echt aanstekelijk. Dit jaar scheurt een Harley Davidson voorbij de kunstwerken. Het spectaculairste filmpje vind ik de promo uit 2015, waarin een freerunner zijn kunsten uitvoert op de sculpturen. Geniet van deze anderhalve minuut pure adrenaline!
Broodje gezond bij onze noorderburen
Tjalf Sparnaay, een 53 jarige vrolijke Nederlandse kunstenaar, heeft eveneens voeding als favoriete object gekozen voor zijn hyperrealistische schilderijen. Waarom? Hij wil de schoonheid van het gewone in de kijker zetten.
Aan de hand van massa’s foto’s van zijn onderwerp gaat hij aan de slag om een nieuw beeld te creëren. Zijn schilderijen van gebakken spiegeleieren doen me denken aan Danny Gregory, die ook de gewone dingen des levens tekent, zoals een ontbijt.
Sparnaay is megapopulair in Amerika en Canada en in feite niet zo bekend in Europa. Opgeleid als turnleraar maakte hij vrij snel een carrièreswitch en leerde zichzelf schilderen en tekenen. Naast zijn schilderijen van allerlei etenswaren, schildert hij bijvoorbeeld de knikkers uit zijn jeugd. Prachtige kleuren en ongelooflijk dat dit geschilderd is, een werkje waar hij maanden zoet mee is!
Zie je een echte Sparnaay al prijken in je keuken? Neem dan eens een kijkje op zijn website, er staat een indicatie van de prijzen.
2 comments
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Archieven
- februari 2024
- oktober 2023
- augustus 2023
- juni 2023
- mei 2023
- oktober 2022
- augustus 2022
- juli 2022
- april 2022
- februari 2022
- januari 2022
- oktober 2021
- september 2021
- augustus 2021
- juli 2021
- juni 2021
- mei 2021
- april 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
Calendar
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
Categorieën
- Kunst en Beurzen
- Kunst en Boeken
- Kunst en Dans
- Kunst en Film
- Kunst en Fotografie
- Kunst en Mode
- Kunst en Musea
- Kunst en Muziek
- Kunst en Natuur
- Kunst en ondernemen
- Kunst en Optredens
- Kunst en Steden
- Kunst en Tentoonstellingen
- Kunst en Veilingen
- Kunst en verzamelen
- Op bezoek bij de kunstenaar
- Schilderkunst
Heel leuk artikel. Fantastische kunstenaars.. De drang om meerdere werken van hen te bekijken is groot. Maar ook … de zin naar echte zoetigheden. Vooral na het zien van de levensechte donuts van Peter Anton Tjalf Sparnaay. Misschien strek/rek ik na dit alles best ook even de benen zoals de freerunner in het promofilmpje van Sotheby’s. First “Art” then “Food” and then “Move”. Je brengt mij op ideeën!
Heel fijn artikel opnieuw! Ik zou wel niet alles van deze zoetebekken in mijn huis willen. Maar ernaar gaan kijken zeker wel!