Een liefdesbrief aan de kunst

‘Wat een kanjer!’, is het eerste waaraan ik denk wanneer ik het postpakket open. Hilde Van Canneyt kondigt haar tweede boek 4321 vragen aan 123 kunstenaars aan als een liefdesbrief aan de kunst(enaar). De kunstjournaliste schreef maar liefst 980 bladzijden aan woord-portretten bijeen. De laatste 10 jaar maakte ze een uitdagende en onvoorspelbare kunstwandeling langs 123 kunstenaars. Verwacht je niet aan een hitparade van alleen maar grote namen uit België en Nederland. Zoals ze zelf zegt: Wie toont, laat ik spreken!

Deze kanjer bevat alle ingrediënten van een overtuigende liefdesbrief. Moed, want wie durft aan Michaël Borremans vragen of hij naar The Bold and The Beautiful heeft gekeken? Ouderwetse hoffelijkheid, wie wordt door Raoul Servais aangesproken met mevrouw? Geheimpjes delend, welke anders zo zwijgzame kunstenaar uit Berchem verklapt aan Hilde dat hij les kreeg van Oskar Kokoshka? Verleiding, kom te weten welke Nederlandse kunstenaar haar wist te overtuigen tot een interview van maar liefst 24 bladzijden! ‘Mijn langste interview ooit. Bezint vooraleer ge begint,’ waarschuwt Hilde. Humor, letterlijk op de schoot bij de Franse body-artist ORLAN. Bewondering, ‘voor zij die voelen en vervaardigen, het beeld voeden en zich nog elke dag verwonderen over de mens en zijn wandelgang.’

Deze sappige anekdotes illustreren de nieuwsgierigheid waarmee Hilde zich verdiept in de wereld van de kunstenaars om deze ontmoetingen vervolgens te vertalen tot een ode aan de kunstenaar. 4321 vragen aan 123 kunstenaars sluit af met de wijsheid van drie éminences grises, wijlen Jan Hoet, Philippe Van Cauteren en Willem Elias. Ieder interview is een cadeau dat je als lezer vol verwachting uitpakt. Vergeet niet om anderen te laten mee genieten van de verrassingen!


“4321 vragen aan 123 kunstenaars” verschijnt bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 35,00 euro.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.