Op stap met de kunstmeisjes

Vijftig kunstwerken om langer dan twintig seconden naar te kijken, staat op de cover te lezen van het boek geschreven door drie Nederlandse kunsthistorici. Ja we trekken even over grens op zoek naar de favoriete kunstwerken van Mirjam, Nathalie en Renee. De drie jongedames werken in de kunstsector en delen hun liefde en kennis voor kunst via hun blog de Kunstmeisjes. Klinkt bekend in de oren?

Ik volg hen al een tijdje op Instagram tijdens hun ontdekkingstocht doorheen het kunstlandschap. Aan variatie geen gebrek: de brug van Monet, de spin van Bourgeois en de naakten van Eva Räder passeren de revue. Natalie houdt van de oude meesters, Renee van de jaren ’60 en Miriam van fotografie en hedendaagse kunst.

En diezelfde afwisseling zit ook in hun top 50 uit Nederlandse musea. Gezwind hoppen ze over de TL- buizen van Dan Flavin naar een Bambi film van Broersen & Lukacs. Je komt te weten dat ijdele Rembrandt al heel erg zijn tijd vooruit was met zijn selfies, ja zelfs met getuite lippen. Ontdek het mooiste achterwerk in olieverf. En waarom heeft kindeke Jezus in godsnaam een sixpack? Je aandacht blijft inderdaad langer dan 20 seconden hangen door de knisperende petites histoires. Neem dus je tijd om te snoeperen van ieder werk. Een doos pralines eet je toch ook niet in één keer op?

De Kunstmeisjes, uitgegeven bij Meulenhoff.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.