Openstaan voor verdwalen

Tijdens een warme zomerdag besluiten we te verdwalen langs de Leie voor een wandelinterview met Nele Van Canneyt. Ze is net terug van 3 weken Amerika en heeft nog wat jetlag in de benen. In Chicago en New York nam Nele de tijd om te verdwalen. Immers als onze grijze cellen niet meer gevangen zitten in de minute to minute race komen de beste ideeën tot ons. Desoriëntatie zoals Nele het noemt, brengt haar op de juiste plaatsen om te fotograferen. Ze aanvaardt het verdwalen als deel van haar artistieke proces en is dankbaar voor de bijzondere beelden die zo tot haar komen.

Apart IV ©Nele Van Canneyt

Pelgrimstocht naar ....

Ik had Nele al eens ontmoet tijdens haar expo Moon in Sint-Niklaas waar me het gebruik van de rugfiguren, de fluweelzachte lichtinval en de vrijheid tot interpretatie opviel. Ook de landschappen die ze fotografeert zijn weliswaar realistische weergaven maar met een tikje mysterie, iets buitenaards of iets bevreemdends. Niet altijd makkelijk om dit te vinden in België, dus onderneemt Nele een soort van pelgrimstocht weg van haar alledaagse bestaan. Door dit bewust helemaal alleen te doen, vindt ze de focus die ze nodig heeft om in contact te komen met allerlei passanten. In feite worden het personages die onbewust meespelen in haar pelgrimstocht. Soms duiken ze op in haar foto’s, soms blijven het wegwijzers onderweg naar weer andere plaatsen.

Woman, Italy©Nele Van Canneyt

We verdwalen verder langs de schaduwen van de bomen aan de Leie en belanden in de jeugdjaren van Nele. Als kind verdween ze op zaterdag namiddag graag in de schijnbaar perfecte wereld van de zwart-wit Hollywoodfilms terwijl andere kinderen buiten aan het ravotten waren. De elegante sfeer van films zoals New York New York uit de jaren ’40 liggen mee aan de basis van haar beeldtaal. De filmische elementen zoals elegante kapsels, kledij, lichtcontrasten maar ook subtiel mysterie duiken op in haar foto’s. Tijdens de expo Moon spookte de schaduw van Hitchcock door mijn hoofd. Rugfiguren versterken het beeld van het ongrijpbare. We raken gefascineerd door datgene wat we juist niet te zien krijgen.

Away LR©Nele Van Canneyt

Nachtelijke filmsets

Tijdens de laatste reis naar Chicago en New York wandelde Nele geduldig het toeval tegemoet. Gefocust om dat ene beeld te vangen met haar camera. Nele trekt vooral bij valavond en ’s nachts naar plekken die haar blijven terugroepen. Wanneer de nacht binnensluipt, transformeert de stad in een Hitchcockachtige filmset. “Er is een andere zintuigelijke waarneming“, vertelt Nele. “De geuren worden intenser, de geluiden veranderen, zelfs de mensen bewegen anders.” Er ontstaat een spanning die de scenarist in Nele naar boven brengt. Ze ziet verhalen en laat de interpretatie van haar beelden vrij. Waar gaat die vrouw zo half ontbloot naar toe? Wie is ze? Is wel een vrouw? Wat zal er gebeuren wanneer ze elkaar kruisen? “Heb je dan nooit schrik zo alleen“, vraag ik haar. Uiteraard is er een stuk angst mee gemoeid maar de drijfveer om te fotograferen is groter.

NY night 2019©Nele Van Canneyt

Serendipity

De eerste trip naar the Big Apple in 2004 was een openbaring voor Nele. Niet enkel omwille van de inspiratie die ze daar vond, maar ook omwille van de grenzen die ze voor zichzelf verlegde. Opgelucht dat ze echt kon doen wat ze wou doen. Het gaf haar een gevoel van vrijheid die ze nodig heeft om haar foto’s te maken. Ze keert veel terug naar haar geliefde New York maar telkens op zoek naar nieuwe plaatsen. Andere Amerikaanse steden en staten passeerden zoals Miami, New Orleans, Colorado, New Mexico, Las Vegas… Maar het is vaak op de meest onverwachtse plaatsen dat de interessantste beelden naar boven komen wanneer ze er klaar voor zijn.

Zo vertelt ze over de treinreis tussen Havanna en Santa Clara in Cuba waar ze gezeten in het donker tussen de kakkerlakken het beeld kon vangen van een Cubaanse jongen. Het bezorgde haar een bijzondere foto. Nele is zonder twijfel een avontuurlijke vrouw. Door alleen te reizen zijn haar zintuigen gelukkig extra aangescherpt en kan ze feilloos haar intuïtie volgen om gevaar te ontwijken. Haar boeiende ervaringen zijn ongetwijfeld materiaal voor een spannende reisverhaal.

Boy©Nele Van Canneyt

Kleur boven zwart-wit

Ondanks de vele zwart-wit films die ze als kind zag, gaat haar voorkeur uit naar kleurfotografie. Kleur is uiteraard belangrijk om een sfeer neer te zetten. Nochtans startte haar opleiding bij Sint-Lukas bij zwart-wit fotografie. Want wanneer de kleur verdwijnt, blijft alleen de compositie over en die moet sterk genoeg zijn. Ze kiest enkel de foto’s die krachtig genoeg zijn om de kijker te blijven fascineren. Tijdens dit selectieproces gaat Nele ook op zoek naar de tijdloze en universele beelden. Locatie is ondergeschikt. Een foto kan evengoed in Miami, Italië of Cuba gemaakt zijn en toch samenpassen bij de andere beelden. Bij haar thuiskomst na één van haar reizen begint ze al vrij snel aan een eerste selectie. Daarna volgt een periode van loskomen van de verhalen die aan foto’s kleven om zo tot losstaande objectieve beelden te komen. Ik kijk al uit naar haar volgende tentoonstellingen waar enkel de allerbeste beelden naar buiten zullen treden. Ondertussen mogen we al genieten van een paar voorproevertjes.

Night moves©Nele Van Canneyt

Lees ook : Who’s that girl?


https://www.instagram.com/nelevancanneyt/

https://www.nelevancanneyt.com


Werk van Nele kan je bewonderen tijdens volgende tentoonstellingen:

Salon Blanc, Romestraat 30, Oostende, 14 September 2019
Groepstentoonstelling met Lieven Decabooter, Juanan Soria, Nele Van Canneyt, Karin De Vylde


Hier und dort, Kortrijk,

Expo in ‘The wrong house’, Kortrijk, Graaf Gwijde van Namenstraat 7, 8500 Kortrijk

Curator: Jonas Vansteenkiste

Deelnemende kunstenaars : Joachim Coucke, Robin Vermeersch,  Robbert & Frank, Dieter Van Caneghem, Klaus Verscheure, Kan Ak, Korneel Avijn, Ronny Delrue. 

Groepstentoonstelling op 21 sept vanaf 17u


19de Biënnale Hedendaagse Kunst, 5 -13 oktober 2019

Groepstentoonstelling met o.m. Nico Vaerewijck, Karin Hanssen, Yves Beaumont, Koen Broucke, Yves Velter, Saar De Buysere, Lieven Decabooter, Johan Clarysse, Chris Vanderschaeghe, Eddy Walrave, Ann Demeyere, Nele Van Canneyt, Erwin Cattoor, Dimitri Casters, Lieven Demunter, Natasja Lefevre, Koen Broucke, e.a.


Landscape Bubox, 21 februari – 29 maart 2020

Duotentoonstelling met Bert Danckaert en Nele Van Canneyt 20-29 maart
Bubox, Museum Kortrijk, Paardestallen Kortrijk
Curator : Jan Ovaere, Catherine Baelde


De nacht, 14 maart tot 17 mei

Cultuurhuis De Warande, Turnhout, Groepstentoonstelling met o.a. Saul Leiter, en Hans Op de Beeck

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.