Legaat voor talent aan d’Academie

Heb ik de volgende Adil & Bilall aan het werk gezien? Of dé videoclipdesigner die niet zou misstaan op Tomorrow Land? Als jurylid voor de jaarlijkse prijsuitreiking aan d’Academie Beeld van Sint-Niklaas mocht ik rekenen op een stevige portie van creatief aanstormend talent. Dit kunstonderwijs is een broedplaats voor artistiek talent waar kunst mag zijn omwille van de kunst, maar waar eveneens de designers en architecten van de toekomst op exploratie gaan. Dankzij de generositeit van de filantropische familie Hulstaert kunnen er ieder jaar een aantal van de genomineerden rekenen op een financieel steuntje in de rug. Directeur Niko Van Stichel brengt een jury bijeen om samen een keuze te maken uit deze talentenvijver.

Met de lijst van geselecteerden in de hand starten we in de cinemazaal. True man, een kortfilm over de migrantencrisis van Artur Barseghyan doet ons meteen verstillen. Tribes, een videoclip van Andres Bourgonjon op muziek van de band Kolonel Djafaar brengt ons dan weer in een vrolijke stemming. Andres beperkt zich niet tot animatiefilm maar ontpopt zich in het architectuuratelier eveneens tot creatieve duizendpoot. Vervolgens begeven we ons richting ateliers en tentoonstellingsruimtes om getrakteerd te worden op een grote variëteit gaande van fotokunst, schoenontwerp, grafiek tot schilderkunst.

Sandy Van Damme experimenteert in de doka: met papier, confetti, plasticfolie en lijm maakt zij fotogrammen. Daarnaast geniet zij van de onvoorspelbaarheid van chemigrammen waarbij het beeld per toeval ontstaat en tevoorschijn komt. ‘Wind brengt verandering met zich mee’, schrijft Walter Van Hecke is zijn begeleidende tekst. Hij blaast als het ware zijn creatie leven in door met haardroger of waterspuit de acrylverf op de canvas te bewerken. Xeno Christiaens verrast mij met zijn design voor een cilindervormige PC met oprolbaar scherm. Zijn Project Citadel herwerkt de ordinaire vuilnisbanken en verkeerslichten tot futuristische objecten in het stedelijk exterieur. Bij Melancholie van Dirck Martens waan ik me op de filmset van Miami Vice: palmbomen, pastelkleuren en zelfs een strandje duiken op in de mooi uitgewerkte constructie. Als toeschouwer stap je in het decor om zoals Dirck zelf omschrijft ‘de milde tristesse en de verstilde melancholie’ te ervaren.

Uiteraard is dit slechts een greep uit de vele krachtige realisaties. Niko Van Stichel is terecht fier op zijn leerlingen en op de vruchtbare samenwerking met de leerkrachten. Dankzij de visie en het beleid van Niko zijn de jongerenateliers de laatste jaren stevig aan het groeien. Het aantal studenten is quasi verdubbeld. De directeur zoekt verbinding met de vele klassieke middelbare opleidingen in Sint-Niklaas op vlak van innovatie en creatie. De studenten leren nadenken over een concept maar ook over de praktische uitwerking: hoe maak je zelf iets en even belangrijk welke voldoening haal je er uit?

Nieuwsgierig naar de bekroonde genomineerden en de andere eindwerken van de lichting 2020-2021? Tot 30 september kan je nog terecht op d’Academie Sint-Niklaas.


(foto’s Gwendolina Willems, ook op Instagram via artexplorer.be)


1 comment

  • Caroline

    Mooi werk van Sandy van Damme. Door de begeleidende zin ….. speelt zomaar ineens het liedje van Xavier Rudd “Follow The Sun” door mijn hoofd. Ik zie de zon in het goud en de wind in het zachte blauw. Waarschijnlijk leerrijke boeiende opdracht voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.