Mijn naam is Vijd, een artistiek onderzoek door Stefaan van Biesen

Deze zomer zoeken we het cultureel vertier noodgedwongen dichter bij huis. TheArtCouch gaat voorproeven op tentoonstellingen in eigen land die volgens ons de moeite waard zijn. Wij laten jullie telkens proeven van  een aantal kunstwerken die ons opvielen tijdens het bezoek. Stefaan van Biesen geniet internationale bekendheid als hedendaags beeldend kunstenaar. Stefaan en zijn charmante vrouw Annemie noemen zichzelf met een knipoog “artistieke flaneurs”. Dit echtpaar is zelden thuis in Melsele te vinden. Meestal werken ze in het buitenland aan internationale projecten zoals the art of wandering. Ze ondernemen wandelingen waarbij de bestemming ondergeschikt is aan het wandelen op zich. Deze wanderlust als performance documenteert hij met foto’s, tekeningen, video en teksten. In 2019 nam Stefaan met Art Science Exhibits deel aan de Biënnale van Venetië in Palazzo Albrizzi.

In datzelfde jaar aanvaardde hij eveneens een opdracht van de naastgelegen gemeente Beveren rond de historische figuren Joos Vijd en Van Eyck. Speelde Stefaan toen al visionair in op het rondreizende virus dat de wandelaars tot stilstand zou brengen? Het voorbije jaar heeft hij maar liefst 80 potloodtekeningen gemaakt rond Joos Vijd en Van Eyck.

Deze middeleeuwse edelman (1360-1439) was de kasteelheer van Cortewalle en de opdrachtgever van het altaarstuk Het Lam Gods van de Gebroeders van Eyck. Hij staat samen met zijn echtgenote Lysabette Borluut afgebeeld op dit meesterwerk.

Samen met foto’s, video en teksten vormen de potloodtekeningen een mozaïek van verborgen details, handelingen en symbolen die de band tussen Joos Vijd en het Lam Gods benadrukken.

Vele uren van haast meditatieve inspanning resulteren in pareltjes van potloodtekeningen. De academische tekenaar in Stefaan neemt de wereld waar met grotere nauwkeurigheid en vanuit meerdere perspectieven. Door de registratie ervan gaat de kunstenaar begrijpen.


Onze highlights:

/1/ Achterhoofd Vijd

Achterhoofd Vijd, Stefaan van Biesen

Voor de tekening van het achterhoofd van Joos Vijd deed Stefaan beroep op vrienden. “Ik ken genoeg straffe pletskoppen in de kennissenkring,” lacht hij. Stefaan belicht diverse details uit het Lam Gods en hij vertrekt vervolgens van hedendaagse foto’s om deze beelden verder te analyseren. Vandaar ook de notities bij de tekeningen die een mooie neerslag zijn van zijn wanderlust doorheen het artistiek onderzoek.

/2/ Fontein Cateau

Fontein Cateau, Stefaan van Biesen

De geluidscompositie ondersteunt de verschillende tekeningen die een connectie leggen met de fontein des levens uit het Lams Gods. Waterkristallen, bevroren waterdruppels en fonteinen laten het leven gevende water stromen uit de prachtig uitgevoerde potloodtekeningen. Ook hier notities zoals over de betekenis van de achthoekige vorm van kristallen en een studie over het gedrag van een waterstraal. Stefaan weet zijn uitgebreide kennis mooi te verhalen. Hij heeft eveneens vijf kortverhalen geschreven voor deze expositie. Allen uitgegeven in leuke mini boekjes.

/3/ Adam

Voor Stefaan zijn Adam en Eva de belangrijkste figuren op het Lam Gods. Hij tekent hen als echte mensen, geen gefotoshopte figuren. Voor hem mag Adam best wel een stoere figuur zijn. In het Lam Gods komt Adam met zijn voet even buiten het schilderij alsof hij wil uitbreken uit zijn aards paradijs. Dergelijke details weten Stefaan te ontroeren.

/4/ Ecce

Deze tekst is een kunstwerk op zich. Joos Vijd en zijn echtgenote zijn kinderloos gebleven. Stefaan schrijft graag over kunst en over het leven, twee zaken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De grootste kunstenaar is de levenskunstenaar.


Ga dat zien want…

  • de expo vindt plaats op een unieke locatie in Kasteel Cortewalle
  • onkruid bestaat niet voor Stefaan, hij maakte prachtig gedetailleerde tekeningen van planten zoals weegbree, madeliefjes en boerenwormkruid
  • Stefaan laat iedereen meegenieten van zijn verhalenkunst door de notities bij de tekeningen maar ook door de vijf kortverhalen
  • ontdek waarom Adams navel wat weg heeft van een graantje en welke vrucht Eva vasthoudt

PRAKTISCH 

De expo MOZAÏEK (Mijn naam is Vijd) in Kasteel Cortewalle loopt nog tot 11 oktober 2020.

Alle praktische info op de website van Ter Vesten.


#EXPOFLITS 
Deze zomer willen we de kunst een extra hart onder de riem steken. TheArtCouch gaat voorproeven op tentoonstellingen in eigen land die absoluut de moeite waard zijn en kiest telkens een paar teasers voor het publiek. Wil jij ook jouw evenement in de kijker zetten? Ontdek hier meer.

Dit artikel schreef ik voor theartcouch.be in de reeks expoflits.

foto’s door Gwendolina Willems

1 comment

  • Caroline

    Dit “voorproeven” is een leuke manier om te informeren en zet beslist aan een bezoek te brengen aan de tentoonstelling van deze kunstwerken. Het artikel wekt alvast mijn nieuwschierigheid🧐

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.