De natuur omarmt de kunst bij Nanda.

Deze zomer zoeken we het cultureel vertier noodgedwongen dichter bij huis. TheArtCouch gaat voorproeven op tentoonstellingen in eigen land die volgens ons absoluut de moeite waard zijn. Wij teasen telkens met een aantal kunstwerken die ons opvielen tijdens het bezoek, aan jullie om ter plekke de rest te gaan ontdekken!

Sarah De Geyter maakte twee jaar geleden haar droom waar. De jonge modestudente begon een kleine kunstgalerie in het voormalige huis van haar grootmoeder Ferdinanda. Ze kreeg er meteen de prachtige tuin grenzend aan de woning bij. Verwacht je niet aan een modaal groen gazonnetje afgelijnd met een bloemenborder. Dankzij de groene vingers van haar mama is dit een stukje aards paradijs. En al zeker voor de vele sculpturen die hier mogen schitteren tussen de wuivende grassen.

Zowel in de galerie als in de beeldentuin loopt de ganse zomer een groepsexpo met werk van verschillende kunstenaars. Ze zorgen voor een fijne afwisseling van schilderijen en sculpturen en zelfs een installatie in de voute kamer.

Onze highlights:

/1/ Jan LeenknegtKind of Blue

Kind of Blue, Jan Leenknegt

Heb je mij gezien? lijken de kleurrijke glassculpturen van Jan Leenknegt te zeggen. Ze steken hun kopjes omhoog tussen de lange grassen en bloemen. Jan Leenknegt (°1950, glaskunstenaar) verenigt idee en schoonheid met elkaar in een uniek sculptuur. De glas-in-loodtechniek leerde hij in het atelier van zijn vader. Zijn thema’s zijn het heelal, de kosmos, de vijf elementen (met de liefde als het vijfde) en het leven op onze planeet. De kern van zijn kunst is een organisch gebeuren dat zich blijft herhalen in zijn weelderige kweektuin tussen hemel en aarde.

/2/ Ben Antrop – stairway to heaven

Verlangen, extase, illusie, Ben Antrop (Metalen sculptuur)

De kronkelende tuinpaden leiden je naar verborgen bankjes om even uit te rusten en stil te staan bij een trap naar de hemel? Het doet me denken aan het sprookje van Jaap en de bonenstaak. De ladder nodigt uit om hem te beklimmen. Steeds hogerop maar waar brengt hij ons?

De kunstenaar Ben Antrop (°1980) wil de levensweg uitbeelden. Wanneer je jong bent sta je niet stil bij het leven. Ieder persoon wil, naarmate hij ouder wordt hogerop klimmen, trachtend zijn doel te bereiken. Meestal blijkt dat een begoocheling. Een beklimming in het oneindige…

Beeldend kunstenaar/designer is met zijn verscheiden oeuvre niet in één hokje te stoppen. De jonge Ben was gefascineerd door het klokkenmakersatelier van zijn vader waar hij de liefde voor kunst en ambacht ontdekte.

Mijn oeuvre bestaat voornamelijk uit ideeën en gedachten die deel uitmaken van mijn zelfportret. In dialoog met ambacht en natuur worden deze gedachten, met pure ruwe materialen installaties en sculpturen.

Naast ijzeren sculpturen, ontwerpt Ben in zijn atelier o.a. onder meer lichtobjecten, meubilair met een ruig kantje, of smeedwerk op maat. Hij verwerkt vaak recuperatiematerialen tot kunstvoorwerpen. Kunst in harmonie met vakmanschap.

/3/ De kleurenexplosies van Hugo Azcuy Castillo

Sarah De Geyter voor het werk The Archangel, Hugo Azcuy Castillo

Sarah wil met haar galerie een platform voor kunstenaars met uiteenlopende kunstvormen aanreiken. Zij doet dat op haar eigen frisse en originele manier. De prachtig uitgepuurde sculpturen van Geert Colpaert laat zij in dialoog treden met de uitbundige schildersdoeken van Hugo Azcuy Castillo. De Cubaanse kunstenaar Castillo(°1972, Havanna) staat bekend voor zijn expressief kleurgebruik. Zijn werken zitten in verschillende internationale collecties en hij nam in het verleden deel aan Documenta in Kassel.

Hugo is ook spiritueel geïnspireerd bij zijn werken, zeker bij zijn meer abstracte werk van de laatste jaren. Ik word geïnspireerd door de natuur – wat zij mij toont en geeft -, mijn dromen, mijn persoonlijke ervaringen, de literaire en filosofische werken die ik lees, muziek die mij raakt… Ik wil door mijn werk in het innerlijk van de dingen doordringen, de geest tonen van al wat leeft en is, zichtbaar en onzichtbaar, wat beneden is en wat boven, en de toeschouwer uitnodigen om op deze reis met mij mee te gaan.

Ga dat zien want…

  • de galerie is ondergebracht in een oude woonst die nog dienst deed als bakkerij en door de verbouwing ondergedompeld is in een organische architectuur
  • ontdek zelf wat er gaande is in de voute kamer
  • wil je misschien ook even dat mondmasker afzetten, laat je dan onderdompelen in een oase van rust in de beeldentuin
  • Sarah brengt met frisse ideeën uiteenlopende kunstvormen en kunstenaars met elkaar in dialoog

Deelnemende kunstenaars zijn Ben Antrop, Geert Colpaert, Hans Van Hilst, Hugo Azcuy Castillo, Jan Leenknegt, Jul Vuylsteke en Trees De Brabander.


PRAKTISCH 

De expo in de galerij en de beeldentuin loopt tot eind augustus en is open iedere zaterdag van 14:00 tot 20:00 en zondag van 11:00 tot 20:00

www.gallerynanda.com

Drongenstraat 50, 9160 Lokeren


#EXPOFLITS 
Deze zomer willen we de kunst een extra hart onder de riem steken. TheArtCouch gaat voorproeven op tentoonstellingen in eigen land die absoluut de moeite waard zijn en kiest telkens een paar teasers voor het publiek. Wil jij ook jouw evenement in de kijker zetten? Ontdek hier meer.


foto’s door Gwendolina Willems

Dit artikel schreef ik voor theartcouch.be in de reeks expoflits.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.