Gabriella Ciancimino, het Siciliaanse bloemenmeisje

Denk maar niet aan een fee die met een welriekende bloemenkrans rond de hals door het leven dartelt en boeketjes schildert in haar giardino. Gabriella (°1978, Palermo) met bandana rond het hoofd en tattoos op de armen, is een stoere kunstenares. Haar CV met deelnames aan tentoonstellingen en beurzen leest als een roadtrip langs wereldsteden zoals New Delhi, Moskou, Mumbai, Barcelona, Brussel en uiteraard ook vele Italiaanse steden. De laatste stop was Art Rotterdam begin 2020. De plannen voor de deelname aan de expo ‘Distels & weerborstels. Droommachines van de Flower Power’ in Sint-Niklaas lagen klaar. Maar toen dook er een tegendradig virus op. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en wat doe je dan in deze blijf-in-je-kot tijden? Juist, uitzoeken wie deze Italiaanse flower power is.

Flower power

Gabriella’s kunstwerken zijn te herkennen aan de fijn uitgewerkte florale motieven. Opgroeiend in Palermo vormde het mediterrane gebied een onderdeel van haar cultuur. Vanuit haar kunstenaarschap deed zij onderzoek naar de interactie tussen de inheemse planten en de aanwaaiers afkomstig uit Noord-Afrika en het Oosten. Hoe slagen planten erin om zich samen te ontwikkelen op verschillende plaatsen in de wereld? En kunnen we de plantenwereld beschouwen als een metafoor voor de samenleving? Migratie van planten als een weerspiegeling van migratie van mensen. Gabriella maakt dus niet alleen mooie werkjes maar draagt ook een boodschap uit.

Smell in Dialect (2019)

Tijdens een artist-in-residence (artiestenverblijf) in New York maakte ze voor het Kings County Hospital Center een muurtekening samen met kansarme jongeren en kinderen uit de pediatrie van het ziekenhuis. Ze organiseerde workshops voor deze jongeren rond planten en legde de connectie met maatschappelijke thema’s zoals migratie en mobiliteit. Ook leerde ze hen het ambachtelijke en trage proces van handgeschept papier. Het resultaat van twee creatieve maanden zien we in de geschilderde installatie Smell in Dialect.

Papieren kantwerkjes

Detail uit In Liberty We Trust (2018/2019)

Haar techniek bestaat erin om potloodtekeningen of werken uitgevoerd in waterverf uit te snijden met een scalpel en vervolgens verschillende lagen boven elkaar te bevestigen. Paper on paper waardoor het op een kantwerk gaat lijken. Ze voegt nog teksten en schilderingen toe. Of zelfs Art Nouveau motieven van eigen gemaakte stempels.

In Liberty We Trust

Deze delicate en imaginaire landkaarten dienen als referentie voor onze toekomst. Hoe zij dit precies ziet, wil ik graag van haar te weten komen. Ik kijk uit naar het geplande tentoonstellingsparcours Coups de Ville, waarvoor Gabriella een muurtekening maakt en hoop deze kunstenares daar te ontmoeten.

Ondertussen ontdek je nog meer van deze pareltjes op www.ciancimino.it.


Het thema van het Coup de Ville-jaar van WARP is ‘Chasing Flowers’. Het is een zoektocht naar groen en bloemen, als symbool voor zachte waarden in onze samenleving.


PlayPlay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.