Art Explorer

Discover art together

Golden Twenties in Berlin

Laatste kans om te gaan kijken naar de tentoonstelling Berlijn 1912-1932! The Golden Twenties worden door prachtige schilderijen, filmfragmenten en foto’s in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel tot leven gebracht. Je stapt binnen in het Berlijn van de jaren ’20 dat in volle omwenteling was op sociaal, politiek en technologisch gebied. Ik deel met jullie mijn favorieten!

Voor mij was de eerste zaal al meteen genieten van de kleurrijke expressionistische schilderijen. De Duits expressionisten leverden kritiek op de moderne stad die ze als bedreiging zagen van de mensheid. Lichaam en geest worden gedood door moderniteit. De mensheid schreeuwt om hulp tijdens de dagelijkse realiteit, schommelend tussen ellende en decadentie, ravage en euforie.

Die Brücke & Der Blaue Reiter

Werken van de kunststroming Die Brücke (ontstaan in 1905, Dresden) zoals de dames van Kirchner, die in feite prostituees waren, weerspiegelen het verlies van de mensheid in de metropool.

Vrouwen op straat, Ernst Ludwig Kirchner

Vrouwen op straat, Ernst Ludwig Kirchner

Der Blaue Reiter (ontstaan in München) zocht voldoening in de natuur, weg van de moderne wereld. Deze expressionisten legden nadruk op kleurgebruik door spirituele betekenis te geven aan kleuren. Franz Marc, bekend voor zijn fascinatie voor de dieren, gebruikte levendige complementaire kleuren in de schepping van de paarden. Daarin herkennen we de invloed van de impressionisten, maar ook Cézanne’s geest duikt op door gebruik van de abstracte vormen en structuren.

Schepping van de paarden, Franz Marc

Schepping van de paarden, Franz Marc

Tussen de explosie van kleuren toch ook grauwe taferelen van verzet en onschuldige oorlogsslachtoffers.

Opstand, Hans Richter

Opstand, Hans Richter

Neue Berlin – New (Wo) Man

De werken van Jeanne Mammen, benaderen de vrouw als een sensueel wezen. De nieuwe vrouw als burger van het moderne stadsleven.

Jeanne Mammen
Jeanne Mammen


Bijzonder mooi vind ik het portret van Sonja door Christian Schad, Duitse schilder die net zoals Mammen tot de Neue Sachlichkeit wordt gerekend.

Sonja, Christian Schad
Sonja, Christian Schad

Voor mij is de expo erin geslaagd om de contrasten van deze Golden Twenties weer te geven. Wil je ook genieten van Otto Dix, Kirchner, Rodchenko, Malevich,… aarzel dan niet om je nog deze week richting Brussel te begeven!

Berlin 1912-1932 nog tot 27.01.2019

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Art Explorer

Thema door Anders Norén

Samen kunst ontdekken? Deel dit bericht!