Want een foto nemen is hoop koesteren

Directeur Kaat Celis opende op 26 juni in aanwezigheid van minister van cultuur Jan Jambon het internationale fotofestival AntwerpPhoto 2021 in het tijdelijk opengestelde Loodswezengebouw.

Dit 19e-eeuwse neorenaissancepaleis op de Tavernierkaai was vroeger de baken voor de schepen, nu is het de uitkijkpost over fotografie. Het is meteen de laatste kans om het gebouw in zijn oorspronkelijke staat te zien. Geniet nog van de charme van afbladerende verf en loskomend behangpapier want tegen 2024 zal het volledig gerenoveerd zijn tot het Vlaams Culinair Centrum.

AntwerpPhoto Festival combineert zowel Belgische als buitenlandse fotografen in verschillende expo’s waarbij grote namen worden afgewisseld met nieuw talent. Ik deel heel graag een aantal foto’s en laat de beelden voor zich spreken.


Finbarr O'Reilly

Een internationale topper is ongetwijfeld de winnaar van de Prix Carmignac, Finbarr O’Reilly. Met ‘Congo in Conversation’ werkte hij samen met Congolese journalisten en fotografen om vanop afstand een bijzondere inkijk te geven van de Congolese samenleving.


Ook jonge talenten krijgen hier de gelegenheid om voor de eerste maal werk te tonen aan het grote publiek. In de expo ‘Afstudeerprojecten van Sint Lucas Antwerpen’ mogen ze alvast hun kans wagen. Hou deze fotografen in het oog!


In de expo ‘Iconobelge III’ verenigt curator Kaat Celis portretfoto’s van meer dan 20 Belgische fotografen. Deze werken deden mij stil staan bij Kaats’ woorden: ‘If you look closely…you can hear the socio-critical questions of the photographer in the background.’ De gevoelige portretten zetten je op een subtiele manier aan het denken.


Ronddwalend door de vele kamers in dit magnifieke gebouw kom ik plots oog in oog te staan met Jimmy Kets. Of hij zelf even wil poseren? Hij bekent liever achter de camera te staan als persfotograaf voor De Standaard. Kets heeft carte blanche gekregen om deze overzichtstentoonstelling samen te stellen. Daan Stuyven, Tom Van Dyck, Kris Peeters en nog veel meer andere bekende koppen sieren de muren. Kets vertelt hoe hij deze publieke figuren op een verrassende manier weet te vangen met zijn camera. Een vlijmscherp oog voor detail gecombineerd met een diepgaande interesse in de mens voor de lens, is het geheim van de meester. Het enige portret dat op de grond ligt, is dat van Donald Trump. We lopen over hem heen op weg naar de uitgang.


De bekende Nederlandse fotograaf Erwin Olaf vertaalde zijn angstige gevoel tijdens de corona-lockdown in de reeks ‘April Fool 2020′. Het personage met de witte punthoed duikt overal in zijn foto’s op als een betekenisloze figurant in een enge film. Indrukwekkende beelden!


Tussen de vele foto’s merk ik een citaat op van de Turkse journalist Celal Salik. Is er een mooiere manier om fotografie te beschrijven?

‘Een foto is niet slechts een beeld van een in de tijd bevroren moment, maar ook van het verleden en de toekomst. Want een foto nemen is hoop koesteren.’

AntwerpPhoto Festival nog tot 26/09: info op de website.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.