Bonanza 2.0: paarden en kunst

Andy Warhol, Richard Diebenkorn, Clyfford Still en vrienden gaan voor de laatste maal samen op tournee langs wereldsteden zoals Los Angeles, Taipei, Hong Kong en London. In New York eindigt het samenspel van de meesterwerken van de Pop Art en Abstract Expressionisme tijdens een dedicated evening auction bij Sotheby’s. Tientallen jaren verbleven zij immers als de favorieten in de collectie van de Texaanse Anne Marion.

En ook hier is de voornaamste reden om een unieke kunstcollectie te verkopen één van de 3 D’s: Death, Divorce or Debt. Anne Marion overleed begin 2020 op 82-jarige leeftijd. Als erfgename van de beroemde Texaanse 6666 Ranch runde ze deze Bonanza van Black Angus en Quarter Horses als een succesvolle onderneming gedurende 40 jaar. Ondertussen bouwde ze een exceptionele kunstcollectie uit. The last of its kind to come on the market for a long time, volgens Sotheby’s.

Hoe komt deze cowgirl aan een legendarische reputatie als kunstverzamelaar?

Een al even legendarisch fortuin

Net zoals voor paarden had ze a keen eye for picking the winners uit het kunstenlandschap, en voor deze allerbeste kunstwerken haalde ze graag haar goed gevulde geldbuidel boven. Het ruwe ranchleven hield haar niettemin met de voeten op de grond. De generositeit waarmee ze haar cowboys van gezondheidszorg en pensioenplannen voorzag, zien we eveneens terug in haar vele schenkingen aan musea. Het Modern Art Museum of Fort Worth (Texas) ontving een sculptuur van Richard Serra en een zelfportret van Francis Bacon. Haar opmerkelijkste realisatie is de oprichting van het museum gewijd aan Georgia O’Keeffe in Santa Fe. Anne groeide op met de werken van de vrijgevochten Amerikaanse kunstenares. Big Anne, de mama van Anne Marion, verzamelde eveneens kunst waaronder heel wat Impressionisten.

Een huwelijk met één van de bekendste veilingmeesters van Sotheby’s

Na de dood van haar moeder besloot Anne afstand te doen van de collectie Impressionisten. Ze ruilde deze in voor hoofdzakelijk Abstract Expressionisten en Pop Art kunstenaars. Diebenkorn, Warhol, Lichtenstein,… deden hun intrede samen met echtgenoot nummer vier, de iconische veilingmeester John L.Marion. Een huwelijk van kunst en fortuin gaven het collectioneren een boost. Met een insider als John aan haar zijde gingen er ongetwijfeld extra deuren open. Anne werd een graag geziene gast in het bestuur van het Kimbell Art Museum en het Moma in New York. Op die manier drukte ze haar stempel op de collecties van verschillende musea.

Het Texaanse leven als rode draad

De vingerafdruk in haar privé collectie herkennen we onder andere in Andy Warhols Elvis 2 Times. De knappe Lonesome Cowboy doet ons meteen wegdromen naar een Texaanse western. Andy Warhol maakte een Pop Art meesterwerk door de combinatie van celebrity en massamedia. Elvis speelde namelijk zelf de revolverheld in drie grote filmproducties. Geschatte veilingprijs tussen de 20 en 30 miljoen USD, zonder veilingkosten.

Andy Warhol, Elvis 2 Times, 1963, Silkscreen ink and silver paint on linen.

Nog een iconisch werk is PH-125 van Clyfford Still, die aan de wieg stond van het Abstract Expressionisme. Zijn abstracte schilderijen verwijzen naar de grillige landschappen in de Midwest. Still liet zich inspireren door zijn geboortestreek North Dakota. Geschatte veilingprijs tussen de 25 en 35 miljoen USD, eveneens zonder veilingkosten.

Clyfford Still, PH-125, 1948, oil on canvas
Kunst als investering

Anne runde niet alleen de ranch maar ook haar kunstcollectie als een geslaagde onderneming. Eén van de kroonjuwelen, de fenomenale Mark Rothko Royal Red & Blue van bijna 3 meter groot verkocht ze in 2012 voor 75 miljoen USD. De oorspronkelijke aankoopprijs bedroeg 500.000 USD.

Nog zo’n succesnummer is de Diebenkorn Ocean Park No. 40. In 1990 werd er een heuse bidding war uitgevochten tijdens een veiling bij Sotheby’s. Anne haalde de buit binnen en ze kocht telefonisch Ocean Park aan voor 1,76 miljoen USD. Geschatte waarde is nu bepaald tussen 20 en 30 miljoen USD.

Richard Diebenkorn, Ocean Park No. 40, 1971, oil on canvas

Al haar werken beschikken over een uitstekende provenance. Stevige documentatie over het volledige levenspad van de kunstwerken om de authenticiteit te bevestigen. Deze factor is cruciaal om de potentiële kopers nog wat dieper in de buidel te doen tasten. De 18 topwerken worden op 12 mei in New York geveild. Er worden nog aparte veilingdata voorzien voor Annes juwelen en Oude Meesters. De totale collectie zou 200 miljoen USD kunnen opbrengen.

Anne bleef altijd zeer discreet over haar kunstcollectie. Nu pas krijgt de buitenwereld deze meesterwerken even te zien. Om daarna terug voor lange tijd te verdwijnen in privé collecties. Mis deze veiling dus niet!


Interesse in de veiling? Meer info op Sotheby’s (bron foto’s Sotheby’s)

Lees ook mijn artikel over verzamelaar Ginny Williams.


1 comment

  • Caroline

    Four sisxes ranch, Anne Valliant Burnett Tandy, Anne Burnett Windfohr Marion,Martha “Hallie” Grimes, allen boeiende (dochters) ranchers! Hoe een artikel over “Paarden en kunst” kan aanzetten tot een google-uurtje voor kennismaking met een legendarische Texaanse familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.